Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką. Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo. Zatem...
Święta coraz bliżej. Dlatego też podajemy proste przepisy na świąteczną rybę po grecku oraz na śledzie w oleju. Z naszymi przepisami na pewno przygotujesz wyśmienite potrawy.
Ryba po Grecku
Produkty
600 g filetów rybnych (może być morszczuk, dorsz)
4 łyżki oleju...
Bigos podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło. Pamiętaj, że bigos jest jedną z nielicznych potraw, która im częściej jest odgrzewana tym ma lepszy smak. Bigos możesz także zamrozić bądź zawekować i z powodzeniem dłużej go przechowywać.
Bigos – przepis
Produkty
...
Jajka w koszulkach to niezwykle popularny pomysł na śniadanie. Choć jajka w koszulkach przygotowuje się nieco trudniej niż zwykłe jajka gotowane w wodzie, warto się postarać i zaproponować domownikom pyszne, wykwintne śniadanie.
Jajka w koszulkach
Składniki
8 jajek (jajka powinny być...
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.
Sznycle wieprzowe smażone w panierce
Produkty
4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
2 łyżki mąki
2 jajka
...
W Polsce barszcz będący bardzo rzadką i klarowną lub gęstą zupą kojarzy się przede wszystkim ze świętami zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocnymi.
Barszcze Bożonarodzeniowe to często czyste wywary podawane z dodatkami takimi jak uszka, krokiety lub lekkie paszteciki z...
Przepis na roladki z kurczaka, faszerowane pieczarkami i posypane serem - pomysł na pyszny obiad.
Produkty
3 piersi z kurczaka
300 g szpinaku
1cebula
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
ser, może być mozarella w kuleczkach 5-6 sztuk
papryka 1 żółta, 1 czerwona
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy...
Herbata stała się tak popularnym naparem, że zapewne większość z nas nawet przez chwilę nie zastanawia się nad tym jakie były je początki. Nie myślimy też o tym jak wygląda herbata zanim stanie się pysznym dodatkiem do naszych posiłków.
Herbata...
Meksykanie prze pojawieniem się hiszpańskich konkwistadorów żywili się kukurydzą, a także fasolą, której uprawiali aż 40 gatunków.
Doskonale znali się na ziołach, to im pomagało przyrządzać smaczne potrawy przy tak niewielkim zasobie produktów. Hiszpanie sprowadzili z Europy do Meksyku mleko,...