Kulinaria

Sos – nieodłączny składnik wielu potraw. Jak przyrządzić sos? Jaka powinna być jego gęstość i konsystencja?

Sosy tuczą, słyszysz wszem i wobec. Tak, to prawda. Jednakże co by znaczyły niektóre potrawy bez dobrego sosu? I choć sosy nie stanowią samodzielnych potraw, dla wielu stanowią rytuał kuchni. Wszelkie sosy, biorąc pod uwagę temperaturę podania, podzielić można na...

Tanie gotowanie – dania z morszczuka

Czy jest możliwe ugotowanie obiadu taniego, pożywnego i na dodatek smacznego? Oczywiście, że tak. Nie musisz kupować najdroższych mięs czy ryb, żeby twoje posiłki były smaczne. Zaczynamy więc akcję - przepisy na tanie gotowanie. Dzisiaj dania z morszczuka. Filet z morszczuka...

Róże z masy cukrowej – krok po kroku

Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie...

Pomysły na śniadania i kolację

Pomysł na śniadanie i kolację w trochę innym, niekanapkowym stylu. Placki z Jabłkami Produkty5 jabłek 1 jajko 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 cytryna olej sól cukier puder do posypaniaPrzygotowanieUmyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki...

Zrazy chlubą kuchni staropolskiej

Pierwsze informacje o zrazach pochodzą z XV wieku. Podobno zrazy były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły. Choć minęło sporo czasu od panowania króla Jagiełły wspaniałość zrazów trwa nadal. Zrazy przygotowuje się z dobrze skruszałego mięsa wołowego. Najbardziej wykwintne zrazy...

Czas na rybkę

Cokolwiek nie zrobimy z ryby jest na pewno smaczne. Dzisiaj polecam babcine przepisy na gotowaną i duszoną rybę. Gotowana ryba z sosem polskim Produkty 1 kg dorsza (najlepiej filet), 2 cebule, 3 szklanki wody, kawałek selera, sól, pieprz, 3 ziarnka ziela angielskiego, mały listek laurowy, 3 łyżki masła, 2 jajka...

Sushi – przekąska idealna

Jeśli przyszłoby nam zliczyć, ile razy gościliśmy na różnego rodzaju błyskawicznych imprezach okolicznościowych pod kryptonimem "domówka", to zapewne brakłoby nam licznika, a kalkulatory odmówiłby nam posłuszeństwa. Nie ma się czemu dziwić - bez względu na wiek czas spędzony w...

Ciasto – upiec czy kupić gotowe?

Gospodynie domowe bardzo często mają dylemat czy do kawy niedzielnej upiec ciasto, czy raczej kupić gotowe z cukierni? Każda gospodyni musi decyzję o pieczeniu podjąć sama. Oczywiście musi wziąć pod uwagę swoje możliwości i czas jakim dysponuje. Jeżeli dopiero zaczynasz...

Ziemniaki na kilka sposobów

Trwają wykopki i wiele z nas już teraz myśli o zakupie ziemniaków na zimę. Ziemniaki można przygotowywać na wiele sposobów. Aby potrawy z ziemniaków nie były nudne podajmy kilka pomysłów na ich przygotowanie. Ziemniaki zapiekane w folii Składniki 6 dużych ziemniaków, 4 łyżki...

Jabłka w różnej postaci

Jabłka zawierają większość witamin w tym witaminę C, dużą ilość błonnika, kwercetynę i pektynę. Jabłka spożywane na surowo mają niską wartość w indeksie glikemicznym, mogą je więc spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Przy zbiorach jabłek na zimę odkłada się tylko...