Kulinaria

Miętówka i malinówka – nalewki prosto z Żuław

Malutkimi krokami zbliżamy się do zimy. Czy w tym roku zima będzie mroźna czy nie okaże się za parę miesięcy. Ale już w tej chili możesz przygotować sobie małe co nieco na rozgrzewkę. Nalewki prosto z Żuław są wprost...

Jak podawać dania, czyli ułożenie i udekorowanie potraw

Ładny wygląd stołu to nie wszystko, żeby twoi goście wyszli zadowoleni. Piękny obrus, cudowne serwetki nie zastąpią dobrego, odpowiedni podanego, jedzenia. Dowiedz się, jak i czym dekorować potrawy, by zachwycały i nie straciły smaku! Estetyka Salaterki i półmiski nie powinny być...

Szybkie przekąski do pracy

W godzinach pracy większości z nas niełatwo jest zjeść „normalny” obiad – jego przygotowanie wymaga czasu i dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Jak zatem zaspokoić głód w godzinach pracy? Prezentujemy kilka pomysłów na szybkie, a zarazem wartościowe przekąski,...

Homar po polsku, czyli przystawka z wędzonego dorsza

Przystawka z wędzonego dorsza to świetna przystawka do obiadu, całkiem tania, a przy tym niezwykle elegancka. I choć jest to przystawka przyrządzona z dorsza a nie homara, to jest równie smaczna.Produkty:50 dag wędzonego dorsza 2 marchewki połowa cytryny ...

Coś na ząb, czyli kasza perłowa z grzybami i warzywami

Kasza jęczmienna perłowa jest jedną z najlepszych kasz i jest najbardziej popularna. U nas kaszę produkuje się w trzech gatunkach: jako grubą, średnią i drobną. Kasza z grzybami i warzywami to świetny pomysł na obiad. Produkty: 4 łyżki kaszy perłowej 20 dag...

Babcina zupa ze świeżych grzybów

Super wiadomość dla grzybiarzy w Polsce, sezon na grzyby się rozpoczął. Na początek podajemy przepis na smaczną zupę ze świeżych grzybów.Produkty:1 kg szpondra 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ćwierć selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe ...

Chrupiące ziemniaki z jogurtem naturalnym

Ziemniaki to najbardziej popularne warzywo na całym świecie. Można przyrządzać je na różne sposoby. Wszystkim polecam chrupiące ziemniaki z jogurtem naturalnym. Produkty: 6 mączystych ziemniaków 6 łyżek oliwy sól, pieprz 150 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki szczypiorku drobno posiekanego Przygotowanie: Ziemniaki nakłuj w wielu miejscach, ułóż...

Sałatka z kolorową fasolą, bobem i brązowym ryżem w sosie pomidorowym

Kolorowa sałatka z sosem pomidorowym, który brązowemu ryżowi i fasoli nadaje niezwykły smak. Produkty: 250g ryżu brązowego 190g mrożonego bobu 250g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej i wypłukanej 400g czarnej fasoli-kidney (odsączonej i wypłukanej) z puszki 1 czerwona papryka pokrojona na kawałki 1 pęczek posiekanej...

Sezon na śliwki

Śliwki mają dużo drogocennych właściwości. Pomagają w regulacji trawienia, poprawiają apetyt. Dlatego też wyciąg z tych owoców jest wykorzystywany do produkcji leków. Śliwka zawiera duże ilości pektyn (jest to rodzaj błonnika). Łącznie z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny wypłukują...

Rozłóż gęś na części pierwsze

To, że gęsina jest zdrowa, ale nadal niedoceniana wie prawie każda z nas. Ale mało kto wie, że gęsinę można rozłożyć na części i wykorzystać w bardzo smacznym celu. Gęś w całości Taką gęsiną śmiało nakarmisz całą rodzinę, gdyż będzie to...