Jak ekonomicznie frytować potrawy?

    -

    Frytkownice gastronomiczne to urządzenia, dzięki którym szybko i wygodnie przygotować można frytowane potrawy. Dania takie to sztandarowa pozycja z menu każdego baru szybkiej obsługi, lecz nie tylko. Chrupkie, smażone przekąski, takie jak np. frytki, sajgonki, pączki, faworki, paluszki rybne lub nuggetsy, znajdziemy przecież i w wykwintnych restauracjach.

    Frytowanie

    Proces frytowania jest niczym innym, jak smażeniem składników na głębokim oleju. Polega to na tym, że przygotowywana przekąska musi być zanurzona w ciekłym, gorącym tłuszczu, gdzie po upływie określonego czasu, uzyskuje chrupiącą, przyrumienioną powłokę.

    Frytowanie jest też techniką kulinarną, od której swoją nazwę wzięły frytownice, zwane również frytkownicami gastronomicznymi.

    Wygoda, wydajność i energooszczędność

    Oczywiście znawcom sztuki kulinarnej nieobce są metody frytowania, przy użyciu garnków, patelni oraz woków. Metody te, o ile sprawdzają się w warunkach domowych, o tyle w profesjonalnych kuchniach, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą elektryczne frytkownice gastronomiczne.

    Tego typu urządzenia najczęściej zasilane są napięciem 230 V lub 400 V. Do poprawnego działania wystarczy więc najzwyklejsze gniazdo jednofazowe, znajdujące się w każdym domu i biurze, lub gniazdo trójfazowe.

    Frytownice elektryczne wyposażone są w wydajne elementy grzewcze o mocy 2500 W – 3500 W, potrafiące w szybkim tempie, podgrzać olej do temperatury użytkowej. Za utrzymanie jej na określonym poziomie, odpowiedzialne są zaś termostaty, których zadaniem jest również kontrola poboru energii.

    W praktyce wygląda to tak, że po przekroczeniu określonej temperatury oleju, termostat automatycznie wyłącza dopływ prądu. Można więc mówić o szybkim uzyskaniu pożądanych efektów kulinarnych przy minimalnym zużyciu energii.

    1144 1

    Nienaganna czystość i odporność na działanie temperatur

    Oczywiście samo frytowanie to dopiero początek, gdyż po zakończeniu przyrządzania potraw, czekać będzie nas przywracanie porządku na stanowisku pracy.

    Frytkownice gastronomiczne są urządzeniami, które bardzo łatwo jest utrzymać w czystości. Dzieje się tak, gdyż do ich konstrukcji użyto wysokiej jakości stali szlachetnej, odpornej na korozję oraz tłuste plamy. Proces wygodnej konserwacji i czyszczenia frytownicy wynika też z faktu, że poszczególne elementy można bezproblemowo zdemontować, a gdy zostaną wyczyszczone, szybko zamontować ponownie.

    Stal szlachetna użyta do produkcji frytkownic gastronomicznych, zapewnia też urządzeniu odporność na deformację, będącą skutkiem działania wysokich temperatur.

    Nie bez znaczenia w tym temacie są również tzw. „zimne strefy”. W produktach najwyżej cenionych marek stanowią one standard, dzięki któremu odpadki wydostające się poza kosz, nie ulegną spaleniu w oleju, a on sam zachowa niezmieniony zapach, smak oraz konsystencję.

    Na zakończenie

    Wszystkie powyższe fakty są dowodem na to, że frytkownice gastronomiczne to urządzenia działające szybko i skutecznie. Są trwałe, energooszczędne i łatwe w konserwacji, a do tego można podłączyć je do gniazdek (zależnie od modelu frytkownicy) z prądem 230 V lub 400V .

    Frytownice elektryczne ze względu na swoje zalety, powinny być więc nieodłącznym elementem wyposażenia każdego lokalu z branży gastronomicznej, w którym serwowane są frytowane potrawy.

    Zanim jednak dokonamy zakupu urządzenia, koniecznie należy zwrócić uwagę na okres jego gwarancji (liderzy oferują nawet 3 lata gwarancji konsumenckiej), oraz na fakt, czy produkt opatrzony został Deklaracją Zgodności CE, wymaganą przez Sanepid. Za przykład weźmy sprzęt niemieckiej marki Royal Catering, znajdujący się w ofercie firmy Emaks, na stronie http://emaks.pl/.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza